Principala sursă de defectare a unui laptop este supraîncălzirea laptopului, fenomen care apare în timpul funcţionarii, în deosebi când laptopul utilizează multe resurse, dar în combinaţie cu praful de pe componente şi din interiorul sistemului de răcire, îi poate fi fatală.

Cauza principală a acumulări prafului pe componentele laptopului este chiar sistemul de răcire al acestuia, care prin ventilaţie atrage praful şi îl depozitează în interiorul său, pe palete, radiator şi alte componente.

Cum putem afla dacă laptopul de supraîncălzește

Înainte de a vă enumera simptomele care pot apărea la laptop supraîncălzit, noi vă recomandăm să mergeţi la service o dată la 6 luni, pentru a fi curăţat de praf şi a preîntâmpina probleme şi complicaţiile ulterioare.

Presupunând că nu avem încă probleme la sistemul de răcire şi supraîncălzirea este strict din depunerea prafului pe elemente, simptome:

 • se încălzeşte carcasa laptopului, în zona sistemului de răcire;
 • viteza laptopului scade considerabil;
 • momente dese în care laptopul de blochează.

Dacă nu aţi mers cu laptopul la curăţat simptomele, starea de sănătate laptopului se agravează, mergând până la defectarea plăci de bază, a componentelor ce au nevoie de răcire, simptome:

 • din zona ventilatorului de răcire încep să se audă sunete, semn că acesta începe să fie din ce în ce mai puţin eficient, începe să se degradeze, sunetele vor continua până la defectarea definitivă a acestuia;
 • Apar probleme pe display, paca video nu mai este răcita corespunzător şi apar valuri sau linii după caz, dar cel mai des ne dăm seama când vedem un film sau jucăm un joc, operaţiuni care solicita foarte tare placă video;
 • în anumite condiţii poate conduce la nefuncţionarea mufelor USB;
 • ce mai cunoscută problema este, laptopul de opreşte singur sau se restartează aparent fără motiv, lucru ce va conduce şi la defectarea sursei de alimentare.

Recomandări pentru prevenirea celor enunţate mai sus

Înainte de a vă da soluţii pentru prevenirea acumulări prafului şi de a veni în ajutorul ajuta sistemul de răcire al laptopului, vă recomandăm să luaţi în calcul posibilitatea ca acesta să necesite o curăţare, intru-n service laptop specializat. Într-un timp mai scurt sau mai lung supraîncălzirea va duce la defecţiunea procesorului sau altor componente. Ceea ce va costa mai mult decât o curăţare de praf.

Când supraîncălzirea laptopului nu este critică pe un timp îndelungat şi apare doar în timpul sarcinilor puternice, atunci se pot luate măsuri pentu o răcire mai puternică a laptopului:

 • Asiguraţi-vă că nu folosiţi laptopul pe suprafeţe moi, scămoşate, pline de pra;
 • Folosind laptopul pe pat, pe canapea, pe covor, mocheta, fără suprafaţa dură pe care să fie aşezat deasupra va duce la blocarea cailor de ventilaţie;
 • Cumpără un suport special sau o masă pentru laptop cu răcire activă, (personal pentru a spori sistemul de răcire folosesc picioare suplimentare);
 • Utilizează grafica încorporată. În cazul în care laptopul oferă posibilitatea de a comuta între placă grafică integrată şi dedicată, utilizează placă grafică dedicată cât mai puţin posibil. Folosind grafica integrată vei reduce semnificativ temperatura procesorului.
Sunați acum
Hartă